Recenze - běžecké trialové boty JOMA R.4000 Men Tyrkys

Specifikace

Běžecké boty JOMA R.4000 byly vyvinuty pro ty nejnáročnější sportovce a jejich vrcholové výkony. Jejich nízká hmotnost a efektivní a reaktivní odpružení Fly Reactive umožňuje běžcům dosahovat velmi vysokého tempa. Tyto běžecké boty jsou učeny pro dlouhé tréninky a závody, jejich nejoblíbenějšími tratěmi jsou půlmaraton a maraton. Ideální pro běh na betonu, asfaltu, atletické dráze a dalších tvrdých površích. 

 

 

Technologie

  • Svršek je vyroben z prodyšné textilie a díky malým perforacím systému VTS, teplota chodidla zůstane stabilní. V oblasti tkaniček má vložku ze syntetického materiálu JOMA SPORTECH pro lepší přizpůsobení a podporu. Navíc je bezešvý, což zajišťuje extra lehkost. Vnitřní pěna zlepšuje přizpůsobení kotníku.
  • Mezipodešev podporuje odpružení a je vyrobena technologií FLY REACTIVE. Pro dosažení větší stability a jednoduchého udržení došlapu při bočních pohybech je vybaven systémem STABILIS. Díl je umístěný v nejužší části podešve, aby se zabránilo nesprávnému kroucení mezi přední a zadní částí chodidla.
  • Gumová podešev DURABILITY poskytuje větší odolnost proti opotřebení.

 

DROP : 6 mm

TEMPO : do 4 min/km

HMOTNOST BĚŽCE : nízká až střední

POVRCH : asfalt a atletická dráha

URČENÍ : intenzivní trénink a závody

TRÉNINKOVÁ VZDÁLENOST : více než 30 km

HMOTNOST : 215 g/9US

 

 

Recenze

Na začátek musím napsat, že hladký povrch není úplně mou oblíbenou doménou. Raději běhám v lese po měkčích površích. O to víc jsem byl zvědav na tyto, prý skvěle odpružené lehké silničky. Letos jsem si zařadil do plánu i pár závodů právě na tvrdém povrchu, takže jsem měl možnost odzkoušet je při přípravě v tréninku a také na závodech.

Můj první pocit z nich ještě na prodejně byl smíšený. Pocitově velmi pohodlné, lehké a na noze příjemné. Avšak jejich odlehčení ve mně nevzbuzovalo moc důvěry. Svršek je opravdu tak prodyšný, až je přes něj vidět. Říkal jsem si, že mi přeci jen látka nemůže udržet nohu na správném místě a noha mi bude v botě cestovat. První běh byl opravdu na oťukání, asi 8 km. Vše vypadalo dobře a řekl jsem si pojďme tedy zkusit jak by v nich mohl vypadat závod a vzal jsem je na trénink půlmaratonu. Po 21 kilometrech, jsem nevěděl, že mám na noze boty a byl jsem ohromen z odrazu a stability. Do teď nechápu, jak to je vyřešeno, ale na to, že to vypadá jako hadýrek, noha v nich sedí bezvadně. V tom tréninku jsem si střihl půlku za 1:35, takže tempo na test myslím docela slušné. Teď v nich mám odběhnutý Pražský maraton i mokrý Ironman v Hradci Králové a celkem tedy asi 600 km. Boty stále velmi hezky drží a svršek i podešev nesou známky jen běžného užívání. Mile mě překvapila i adheze na asfaltu za mokra, včetně výhody perforovaného svršku, ze kterého voda při proběhnutí kaluží ihned odcházela a boty nejevily výraznou nasákavost.

 

 

Použití

Atletická dráha - *****

Silnice (asfalt, beton) - *****

Zpevněná cesta - ****

Lesní cesta (pěšinky) - **

Terén - *

 

Adheze

Suchý povrch - *****

Mokrý povrch - *****

Mokré kameny - *

Mokrá tráva - *

Bláto - *

Sníh - *

 

Hodnocení

Po prvním smíšeném dojmu v prodejně mě svým výkonem boty JOMA R.4000 překvapily svou dynamikou a lehkostí. Již několikáté boty značky JOMA co mám, mě ujišťují v kvalitních materiálech a zpracování. Tyto boty doporučuji na rychlé výkonnostní běhy na zpevněném povrchu od 1 km do 50 km.

Celkové hodnocení: 8 (max 10)

 

https://www.yate.cz/joma-r-4000-men-tyrkys-bezecke-boty/

 

recenze: Martin Sonda, běžec a OCR závodník

 

 

Zpět do obchodu